Greet Gilles: de veerkrachtcoach die weet wat stress is
COMMUNITY BLOG | 31 MEI 2023
Greet Gilles: de veerkrachtcoach die weet wat stress is
Stress is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Of het nu gaat om stress op het werk, in de relationele sfeer of gewoon stress in het dagelijks leven. Wanneer stress de bovenhand krijgt kan dit een grote impact hebben op onze levenskwaliteit. Gelukkig zijn er mensen zoals Greet, die ons kunnen helpen om anders naar stress te kijken en deze zelfs in te zetten om de uitdagingen van deze tijd te lijf te gaan.
Greet Gilles
Greet was van jongs af aan geïnteresseerd in hoe mensen samenleven, zich organiseren in groepen en steeds weer oplossingen vinden voor moeilijkheden. Vanuit haar interesse in het menselijk lichaam en geest, ging ze voor een studie verpleegkunde. Aansluitend behaalde ze in Leuven een master in de medisch-sociale wetenschappen. Met deze diploma’s zag ze oneindig veel mogelijkheden om in de zorgsector zinvol en boeiend werk te doen. Het werd een loopbaan met ervaringen op 2 oncologische afdelingen en docentschap aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen. Dit aangevuld met deeltijdse jobs op diensten voor ouderenzorg, personen met een autisme spectrum stoornis en opvanghuizen voor dak- en thuislozen.
Het was vooral deze laatste ervaring die Greet ertoe aanzette om zich te gaan bezighouden met de wonderlijke mogelijkheden van het menselijk brein. Ze schoolde zich bij in het MBT kader (mentalisation based therapy) en koos resoluut om verder te gaan in de volwassenpsychiatrie, waar ze ervaring opdeed in het werken met mensen met persoonlijkheidsproblematiek in Multiversum. Ze begeleidde er patiënten naar meer inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. De stressrespons speelt hierin een cruciale rol.
Haar periode in Multiversum was intensief en boeiend, wat haar veel zelfinzicht opleverde. Dit gaf haar voldoende stevigheid om de volgende sprong te wagen in haar loopbaan. Intussen had COVID lelijk huisgehouden in de zorgsector. Haar kennis omtrent de stressrespons en de invloed daarvan op onze energie en communicatievaardigheden, deed haar inzien dat er voor haar een taak weggelegd was als veerkrachttrainer voor zorgpersoneel, mantelzorgers en vrijwilligers.
Er zijn veel te weinig zorgverleners die de stresspsychologie tenvolle begrijpen, laat staan kunnen toepassen. Dat is ook zo gek niet, onder overmatige stress zijn we niet in staat om ons brein optimaal te gebruiken om nieuwe manieren te bedenken en dat is jammer.
Veerkracht: wat is dat nu eigenlijk?
Veerkrachtig zijn wil in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zeggen dat je niks voelt of nergens last van hebt. Veerkracht gaat in feite over de capaciteit om na tegenslag terug te veren. Dit doe je kortgezegd door je aan te passen aan de nieuwe situatie. Deze aanpassing vergt soms veel energie en zelfinzicht maar maakt dat we er uiteindelijk sterker uitkomen.
Negatieve gebeurtenissen kunnen op die manier toch een positieve uitkomst opleveren, als dit proces goed doorlopen wordt. Veerkrachttraining omvat in feite alle interventies die ervoor zorgen dat onze menselijke mogelijkheden optimaal benut worden. Greet benadert dit binnen haar trainingen via 4 domeinen: dat van het lichamelijke, de gedachtenwereld, de gevoelswereld en de gedragingen. De stressrespons is hierbij de rode draad.
Wetenschap inspireert me om ondanks de dagelijkse negativiteit te relativeren. Door veel te lezen over de werking van ons lichaam en brein heb ik een eindeloze bewondering gekregen voor hoe ingenieus onze natuurlijke aanpassingssystemen werken. Deze kennis verwerk ik ook graag in mijn trainingen.
Hoe teams veerkrachtiger maken
Stress en burn-out zijn momenteel hot issues in HR. Zowel in profit als non profit. Ook het thuisfront wordt hier niet van gespaard. Mensen merken dat ze meer met angsten komen te zitten, negatieve gedachten, waar nog moeilijk uit te raken valt. Wanneer dit ook op teamniveau aan de hand is, kan het zinvol zijn om een coach in te schakelen die het proces van stilstaan en reflectie mogelijk maakt en ondersteunt. Vaak is ook niet alleen het team gestresseerd, maar heel de organisatie. Stress is immers besmettelijk. In overmatige stressituaties reageren we vaak vanuit een reflexmatig deel van ons brein, in stressjargon ook wel eens ‘reptielenbrein’ genoemd. Greet leert teams om dit te herkennen en er bewust uit te stappen. Zo kan er terug vanuit ons veel krachtigere ‘mensenbrein’ gedacht en geleefd worden waardoor je meer in verbinding staat met jezelf en elkaar. Dit vraagt training omdat er naast het inzicht ook een gewoonte moet ontstaan.
Bij de coronapandemie leerden we massaal onze handen ontsmetten om ons te beschermen. De burnout epidemie kan er nu ook voor gaan zorgen, dat we ons mentaal kapitaal beter gaan beschermen. We zouden dagelijks momenten moeten inplannen om stil te staan en te herbronnen.
Veerkracht trainen als levenslang proces
Of ze zelf dan helemaal geen last meer heeft van stress? ‘Tuurlijk wel, ik ben een gediplomeerd stress kieken’, zegt ze lachend. De gewone dingen slagen haar zeker minder makkelijk uit het lood. Maar ieder mens maakt perioden mee waarin het tegenzit en je minder goed in je vel komt te zitten. Dit is deel van het leven. De lijfelijke en mentale ervaring van stress, is geen fijne ervaring, maar wel nodig. Zonder stress zouden we als mens niet geëvolueerd zijn, zou er geen kunst bestaan, zouden mensen zich niet zijn gaan groeperen. Bijzonder is het dat stressgevoelens zelf vaak de trigger zijn tot verandering en verbetering. Ze bevechten heeft dan ook geen zin. Doorheen haar ervaringen en opleiding tot erkend stress- en burnoutcoach aan de Better minds at work Academy, heeft ze vooral beseft dat het doorvoelen van de stessreacties die ze had, noodzakelijk waren om te kunnen transformeren. Voor mensen die dit niet gewoon zijn, kan het nuttig zijn om dit onder begeleiding te doen. Als coach volgt ze regelmatig zelf training en voorziet ze bewust momenten van stilstaan.
De stap naar zelfstandige
Ook bij de opstart van haar eigen zelfstandige praktijk als veerkrachttrainer ervaart Greet stress. Er komt heel wat meer bij kijken dan oorspronkelijk gedacht. In dit proces is de coworking van onschatbare waarde geweest. Door haar ervaringen te delen met andere zelfstandigen, voelde ze zich gesteund en geïnspireerd. Bij BLWRK vond ze enthousiasme en drive wat haar het gevoel gaf er niet alleen voor te staan. Meermaals onstonden er in de gangen gesprekken over de uitdagingen die het zelfstandig zijn met zich meebrengt. En hoe verschillende bedrijven inclusief de coworking zelf in volle coronastress, toch vaak de mogelijkheden vonden om door te gaan, door het eigen functioneren te overdenken en opportuniteiten te zoeken in deze vernieuwde omstandigheden. Wanneer dit in verbinding met anderen kan, lukt er zoveel meer.
Ook al werken we op de coworking allemaal in erg uiteenlopende sectoren, toch raakte ik al vaak geïnspireerd door gesprekken met de collega’s hier. Misschien net doordat we allemaal iets anders doen. Intussen voelen Sarah, Philippe, Bente en een aantal anderen al echt aan als collega’s.
Daarnaast is de groene omgeving hier is een absolute meerwaarde. Tussendoor gaat Greet herbronnen door een wandeling te maken in het fort. Onder de bomen en langs het water voelt ze haar gedachten tot rust komen. Met een fris hoofd kan ze er dan weer tegenaan. En ’s avonds op de fiets naar huis, ook een grote meerwaarde ten opzichte van een job verder van huis!
Wat kan Greet voor jou organisatie betekenen?
We kennen Greet hier als een inspirerende persoonlijkheid met een duidelijke visie op stressmanagement. Zelfreflectie en communicatie staan daarin centraal. Ontdek op haar website welk aanbod ze heeft via de onderstaande knop!